• A  A  A  A  
Вести и известувања

Информирајте се за најновите вести поврзани со Проектот за подобрување на социјалните услуги.

Одржана работилница за родители во градинката Детелинка во Крива Паланка

Крива Паланка, 06.04.2023 – На работилницата за родители во градинката „Детелинка“ во Крива Паланка, беа презентирани влијанијата на слободните активности врз развојот на децата дома и во градинка. Работилницата ја отвори директорката на градинката а свое обраќање имаше и координаторот за ран детски развој при Проектот за подобрување на социјалните услуги. Работилницата ја водеше Сашка Пешовска, педагог […]

Работилница за размена на искуства за подобрување на имплементацијата и развојот на социјалните услуги

Охрид, 03.04.2023 – Во рамки на работните активности на Проектот за подобрување на социјални услуги на Министерството за труд и социјална политика, кој се реализира со поддршка на Светска Банка, денеска започна работилницата за размена на искуства за подобрување на имплементацијата на Грант програмата за развој на социјални услуги. На работилницата се присутни претставници на провајдери -даватели […]

Старите изнемоштени лица од општина Кисела Вода добиваат нова социјална услуга за помош и нега во домот преку социјалната реформа на МТСП

Скопје, 24.03.2023 – Oколу 40 лица над 65 години на кои им е потребна грижа и нега, како и лица со намален функционален капацитет и попреченост кои живеат на територија на општина Кисела Вода, во наредниот период ќе почнат да ја добиваат неопходната помош и нега во рамки на нивните домови. За нив секојдневно ќе […]

Одржана работилница со директорите и вработените на меѓуопштинските центри за социјална работа

Струмица, 22.03.2023 – Одржана работилница со директорите и вработените на меѓуопштински ЦСР на тема Kако до зголемување на стапката на запишани деца во предучилишните установи кои доаѓаат од домаќинства, корисници на гарантирана минимална помош и други семејства кои се наоѓаат во социјален ризик. Интерактивниот дел на работилницата овозможи доволно простор да се добијат информации и […]

Министерката Тренчевска во посета на Центарот за дневен претстој за стари лица во Чаир – зајакната социјализација за корисниците од третата доба

Скопје, 16.03.2023 – Поголема социјализација, поврзување и подобрување на физичкото и менталното здравје е главна цел на социјалната услуга која се спроведува преку Центарот за дневен претстој за стари лица во општината Чаир во Скопје. Во моментов околу 30 лица од општината го посетуваат Центарот за дневен престој за стари лица во Чаир. Оваа социјална […]

Организирана дводневна работилница за рано детско образование и грижа

Скопје, 21.02.2023 – Канцеларијата на Светска банка во Северна Македонија организираше дводневна работилница, на која присуствуаа претставници од министерствата и агенциите од Северна Македонија и Косово, кои работат на агендата за рано детско образование и грижа. Работилницата беше отворена од страна на директорот на Светска банка за Северна Македонија и Косово, Масимилијано Паолучи и Бојана […]

Жителите на населбата Волково за првпат добиваат градинка за 150 дечиња

Скопје, 16.02.2023 –  Децата до шест години од Волково, општина Ѓорче Петров, добиваат пристап до квалитетна социјална услуга за ран детски развој во нова градинка која за првпат е изградена во нивното населено место. Градинката „Сонце“ беше официјално отворена денеска, а веќе од 20-ти февруари ќе им посака добредојде на првите дечиња. „Вложувањето во квалитетни […]

Одржана информативна средба со новите грантисти избрани во рамките на вториот повик за развој на социјални услуги

Скопје, 27.12.2022 – Се одржа информативна средба со новите грантисти избрани во рамките на вториот повик за развој на социјални услуги, објавен од страна на Министерството за труд и социјална политика, кој се реализира во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги, поддржан од Светска банка. Присутни беа претставници од 17 општини и 12 […]

Избрани новите проекти кои ќе добијат грантови за обезбедување услуги за социјално ранливите категории во 17 општини

Скопје, 19.12.2022 – Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на презентацијата на резултатите од вториот јавен повик за развој на социјални услуги на локално ниво, што го организираше Министерството за труд и социјална политика, во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги, подржан од Светска банка. Избраните организации ќе обезбедуваат […]

Социјална реформа на дело – проширен капацитетот на градинката во Крива Паланка за нови 102 дечиња

Крива Паланка, 01.12.2022 – Ефектите од социјалната реформа што ја спроведува Владата преку Министерството за труд и социјална политика достапни за младите семејства од општината Крива Паланка. При проширувањето на капацитетите на градинката „Детелинка“ со новиот објект „Поточиња“ се создадоа дополнителни 102 места за згрижување на дечиња од предучилишна возраст, со што значително се прошируваат […]

Отворена новата современа градинка во селото Јосифово – општина Валандово

Јосифово Валандово, 11.11.2022 –  Околу 57 дечиња се згрижени во новата градинка „Детелинка“ во селото Јосифово во општината Валандово, која денес беше официјално отворена.  Децата до шест години од ова село и другите населени места од денес добиваат пристап до квалитетна социјална услуга за ран детски развој. Градинката е изградена согласно најсовремените стандарди и овозможува […]

Новата градинка во Струмица ќе згрижи 307 деца

09.11.2022, Струмица – Во Струмица е отворена новоизградената градинка со капацитет од 307 деца од предучилишна возраст. Градинката „Виножито” е најголемата установа за ран детски развој изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјални услуги со финансиска поддршка на Светска банка и воедно најголемата во […]

Презентирана MELQO алатката за поквалитетен воспитно-образовен процес во градинките

12.10.2022, Скопје – Унапредување на воспитно образовниот процес и создавање на услови за квалитетен ран детски развој во градинките е една од целите на социјалната реформа што ја спроведува Министерството за труд и социјална политика. Во насока на подигнување на квалитетот на услугите во градинките, денес се одржа работна средба на која пред директорите на […]

Посета на специјализираниот центар за дневен престој на деца со попреченост во Липково

Оризаре, Oпштина Липково, 03.10.2022 – По приближно една година од добивањето на дозволата за вршење дејност од областа на социјалната заштита, министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, придружувана од градоначалникот на Липково, Еркан Арифи, го посети специјализираниот центар за дневен престој на деца со попреченост, лоциран во населеното место Оризаре. Во овој современ специјализиран Дневен […]

Новата градинка во Драчево обезбедува најсовремени услови за развој на дечињата од предучилишна возраст

Скопје, 26.09.2022 – Населбата Драчево во општина Кисела Вода доби нова градинка во која се згрижени 110 дечиња од предучилишна возраст. Градинката е изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјална политика со поддршка на Светска банка. Новоизградената градинка „Пеперутка 3“, под управа на ЈГД […]

Обезбедени средства за финансирање на реформираните социјални услуги со што се обезбедува нивен развој и долгорочна одржливост во интерес на граѓаните

Скопје, 02.09.2022 – Министерството за труд и социјална политика обезбеди долгорочна одржливост на социјалните услуги, обезбедувајќи средства за нивно финансирање од државниот буџет. Почнувајќи од септември годинава, социјални услуги кои досега се финансираа на проектна основа постепено ќе бидат преземени во системот за централно финансирање за што се веќе обезбедени средства во буџетот за 2022 […]

Општина Боговиње за прв пат добива градинка преку Проектот за подобрување на социјалните услуги на Министерството за труд и социјална политика

Боговиње, 26.08.2022 – За прв пат жителите на општина Боговиње добиваат нова градинка, во која ќе бидат згрижени 87 деца од оваа општина. Новата градинка е изградена по највисоките стандарди, вклучувајќи и високо ниво на енергетска ефикасност, со што на децата ќе им се овозможи пристап до квалитетна услуга. Новата градинка ги има сите современи […]

Успешно воведена социјалната услуга Помош и нега во домот за немоќни возрасни лица во Чучер Сандево

Скопје, 22.08.2022 – Социјалната услуга Помош и нега во домот ги покажува своите бенефити на терен. Во тоа се увери Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска при денешната посета на корисници на оваа услуга во општината Чучер Сандево. На увидот во општина Чучер Сандево присуствуваше и градоначалникот на оваа општина Сашко Комненовиќ.  Преку […]

ЈАВЕН ПОВИК ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ И ПОТЕНЦИЈАЛНИ ДАВАТЕЛИ НА УСЛУГИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

Министерството за труд и социјална политика го имплементира Проектот за подобрување на социјалните услуги (ППСУ) со финансиска поддршка од Меѓународната Банка за обнова и развој (Кредит Бр: 8902–МК). Проектот има за цел да го подобри пристапот до услугите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст и пристапот до социјални надоместоци и услуги. Една […]

Започнува караванот за презентација на вториот јавен повик за социјални услуги на локално ниво во осумте плански региони за проекти за социјално ранливите категории

Куманово, 04.07.2022 – Со јавна презентација пред општините од Североисточниот плански регион во Куманово започна караванот за презентирање на вториот јавен повик за доделување грантови за развој на социјални услуги на локално ниво, што го организира Министерството за труд и социјална политика. Преку караванот општините, невладините и граѓанските организации ќе бидат запознаени со роковите, постапката […]

Промовиран вториот јавен повик за социјални услуги на локално ниво – општините добиваат можност за грантови за проекти за социјално ранливите категории

Скопје, 01.07.2022 – Развојот на социјалните услуги на локално ниво продолжува. Министерството за труд и социјална политика го промовираше вториот јавен повик за доделување грантови за развој на социјални услуги на локално ниво. Условите за учество на јавниот повик беa промовирани пред градоначалници од повеќе општини и други претставници од локалната самоуправа. Почнувајќи од денес […]

Втор јавен повик до општините и општините во Градот Скопје во Република Северна Македонија за изразување интерес за грант за развој на социјални услуги

Скопје, 01.07.2022 – Втор јавен повик до општините и општините во Градот Скопје во Република Северна Македонија за изразување интерес за грант за развој на социјални услуги. Прочитајте повеќе за повикот и изразување интерес тука  

Посета на детската градинка во село Волково и Дневниот центар за деца со попреченост во општината Липково

Скопје, 31.05.2022 – Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска заедно со Ана Бјерде, потпретседателката на Светска Банка за Европа и Централна Азија, Линда Ван Гелдер, регионална директорка за Западен Балкан при Светска банка, Шиаочинг Ју директорка за стратегија и операции при Светска банка, Масимилијано Паолучи директор на Канцеларијата на Светска банка во Северна Македонија […]

Услугата помош и нега во домот достапна и во општина Струмица

Струмица, 18.04.2022 – На околу 60 лица со најтешка попреченост, односно комбинирана попреченост со највисок степен, потполно слепи лица, стари лица со навршени 65 години живот и други лица со намален функционален капацитет кои не можат сами да се грижат за себе, од Струмица отсега ќе им биде достапна услугата помош и нега во домот. […]

Поквалитетен и спокоен живот за возрасните лица во општина Кочани преку социјалната услуга Помош и нега во домот

Кочани, 21.03.2022 – Спроведувањето на социјалната услуга Помош и нега во домот значајно го унапредува квалитетот на живот на возрасните лица и во општина Кочани. Во ова се убедија министерската за труд и социјална политика Јованка Тренчевска и градоначалникот на Кочани Љупчо Папазов откако посетија корисници на оваа нова социјална услуга во општината. Придобивките на […]

Кавадарци доби нова современа градинка во која ќе бидат згрижени 142 дечиња

Кавадарци, 27.12.2021 – Социјалната реформа што ја спроведува Министерството за труд и социјална политика продолжува да создава придобивки за граѓаните. Во општината Кавадарци, младите родители и нивните дечиња добиваат на располагање нова градинка „Сонце“, која овозможува згрижување на 142 деца во нови современи услови. Градинката е изградена согласно најсовремените стандарди и овозможува квалитетен престој за […]

Со надградба на градинката во Крива Паланка ќе бидат отворени уште 102 нови места за дечињата од општината

Крива Паланка, 14.10.2021 – Социјалната реформа дава резултати во сите градови низ земјава, овозможувајќи придобивки за граѓаните. Со надградба на објектот на градинката во центарот на Крива Паланка, со која двојно се проширува нејзиниот досегашен капацитет, се отвораат уште 102 нови места за згрижување на дечиња од предучилишна возраст. Вкупната инвестиција на Министерството за труд […]

Во населбата Карпош 3 се доградува градинката „Орце Николов“ – капацитетот ќе се зголеми за 100 нови места

Скопје, 14.10.2021 – Поголемата грижата за најмладите и подигнувањето на квалитетот на грижата и условите во градинките стануваат реалност со имплементацијата на социјалната реформа. Во населбата Карпош 3 во Скопје во тек се градежните работи за доградба на постојната градинка ЈГДУ „Орце Николов“. Со ова, по завршувањето на градежните работи, капацитетот на оваа установа за […]

Кочани добива нова инклузивна градинка во која ќе бидат згрижени 112 дечиња

Кочани, 13.10.2021 – Безгрижни детски денови и правилен раст и развој за дечињата од Кочани се овозможува со новата градинка чија изградба е во завршна фаза. Новата градинка во Кочани е клон на градинката „Павлина Велјанова“ и ќе може да згрижи 112 дечиња. Вкупната инвестиција во градинката изнесува 58,7 милион денари, од кои 52,1 отпаѓа […]

Драчево добива нова модерна градинка за 110 дечиња со фасада која штити од аеро загадувањето

Скопје, 06.10.2021 – Продолжува реализацијата на проекти на терен кои ќе овозможат современа грижа за најмладите. Дел од овие активности е новата градинка во населбата Драчево во општината Кисела Вода, во која ќе бидат згрижени 110 дечиња од предшколска возраст.  Новата градина во Драчево е изградена според највисоките стандарди, а во неа се имплементирани градежни […]