Поттикнување на развојот на децата на возраст од 4 до 6 години

Децата од 4 до 6 години почнуваат да ја развиваат својата независност, да формираат вистински пријателства, да ги учат правилата на игра и развиваат важни животни вештини.  Ова е период кога тие почнуваат да го истражуваат светот надвор од нивниот дом. Ова е возбудливо, но знае да биде и страшно!

Неколку совети како да им помогнете како родители во овој период од растењето.

 1. Поставете граници

Кога децата прават нешто спротивно на правилата, објаснете едноставно и со неколку зборови што е тоа што го направиле погрешно и што ќе се случи доколку однесувањето продолжи. Последниците треба да бидат логични, значајни за нив и едноставни. На пример, доколку не носи заштитна опрема за возење велосипед, нема да смее да го вози велосипедот следните два дена.

 1. Создадете рутини кои ќе ги одржувате, децата сакаат да знаат што следи и нивното однесување е најдобро кога знаат што да очекуваат. На пример, секој ден одвојте време за разговор и слушање. Децата се чувствуваат важни кога возрасните одвојуваат време да разговараат со нив. Прашајте го вашето дете: Кој беше најдобриот, а кој најтешкиот дел од денот?  Потоа и вие раскажете му го вашиот ден. Или пак прашајте ги за нивните пријатели и во какви активности уживаат.
 2. Доделете им одговорности

Кога малите деца ги копираат секојдневните задачи во домаќинството, тие учат како да придонесат. Со ваша помош активностите ќе бидат завршени, лесно и за кратко време. Следете како самодовребата на детето расте со секој изминат ден 😊. Како што растат децата, тие можат да започнат да преземаат и малку потешки задачи и одговорности, како што се:

 • Поставување на масата
 • Собирање на нивните играчки
 • Хранење на домашните миленици
 • Ставање валкана облека за перење
 • Капењето и облекувањето
 1. Научете го на правила за безбедност со возрасни

Сакате вашето дете да ги почитува и да им верува на другите, но исто така треба да го научите да биде внимателно. На пример, можете да му кажете: „Ако возрасно лице побара од тебе да направиш нешто за што не си сигурен дека е во ред, секогаш прашај ме мене прво. Нема да ти се налутам што прашуваш“ или „Никој никогаш не смее да ти каже да чуваш тајна од мене. Ако се разделиме  најди полицаец и побарај помош.“

 1. Помогнете му на вашето дете да стане добар пријател

Да се биде добар пријател е важна вештина на која можете да го научите вашето дете! Децата на оваа возраст од 4 до 6 години учат што значи да се биде пријател. Со ваша помош, вашето дете може да научи како да ги решава социјалните проблеми.

 • Помогнете му на вашето дете да ја разбере гледната точка на другото дете
 • Научете го вашето дете да остане смирено и  да не удира и бутка
 • Научете го да ги користи следниве фрази:
  • „Се вознемирувам кога ми зборуваш така.“
  • „Тажен сум зошто не сакаш да си играш со мене.“
  • „Се лутам што ми ја грабаш играчката од раце.“
 • Бидете блиску и следете како децата сами ги решаваат своите проблеми. На овој начин децата почнуваат да ја развиваат својата самодоверба и учат вештини како да комуницираат искрено, смирено и учтиво кон другите

Извор – Connected Kids: Safe, Strong, Secure (Copyright © 2006 American Academy of Pediatrics)