Проект за подобрување
на социјалните услуги

  • A  A  A  A  

Социјална реформа на дело – проширен капацитетот на градинката во Крива Паланка за нови 102 дечиња

Крива Паланка, 01.12.2022 – Ефектите од социјалната реформа што ја спроведува Владата преку Министерството за труд и социјална политика достапни за младите семејства од општината Крива Паланка. При проширувањето на капацитетите на градинката „Детелинка“ со новиот објект „Поточиња“ се создадоа дополнителни 102 места за згрижување на дечиња од предучилишна возраст, со што значително се прошируваат […]

Отворена новата современа градинка во селото Јосифово – општина Валандово

Јосифово Валандово, 11.11.2022 –  Околу 57 дечиња се згрижени во новата градинка „Детелинка“ во селото Јосифово во општината Валандово, која денес беше официјално отворена.  Децата до шест години од ова село и другите населени места од денес добиваат пристап до квалитетна социјална услуга за ран детски развој. Градинката е изградена согласно најсовремените стандарди и овозможува […]

Новата градинка во Струмица ќе згрижи 307 деца

09.11.2022, Струмица – Во Струмица е отворена новоизградената градинка со капацитет од 307 деца од предучилишна возраст. Градинката „Виножито” е најголемата установа за ран детски развој изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјални услуги со финансиска поддршка на Светска банка и воедно најголемата во […]

Презентирана MELQO алатката за поквалитетен воспитно-образовен процес во градинките

12.10.2022, Скопје – Унапредување на воспитно образовниот процес и создавање на услови за квалитетен ран детски развој во градинките е една од целите на социјалната реформа што ја спроведува Министерството за труд и социјална политика. Во насока на подигнување на квалитетот на услугите во градинките, денес се одржа работна средба на која пред директорите на […]

Посета на специјализираниот центар за дневен престој на деца со попреченост во Липково

Оризаре, Oпштина Липково, 03.10.2022 – По приближно една година од добивањето на дозволата за вршење дејност од областа на социјалната заштита, министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска, придружувана од градоначалникот на Липково, Еркан Арифи, го посети специјализираниот центар за дневен престој на деца со попреченост, лоциран во населеното место Оризаре. Во овој современ специјализиран Дневен […]