Проект за подобрување
на социјалните услуги

  • A  A  A  A  

Новата градинка во Драчево обезбедува најсовремени услови за развој на дечињата од предучилишна возраст

Скопје, 26.09.2022 – Населбата Драчево во општина Кисела Вода доби нова градинка во која се згрижени 110 дечиња од предучилишна возраст. Градинката е изградена во рамки на Проектот за подобрување на социјалните услуги кој го спроведува Министерството за труд и социјална политика со поддршка на Светска банка. Новоизградената градинка „Пеперутка 3“, под управа на ЈГД […]

Обезбедени средства за финансирање на реформираните социјални услуги со што се обезбедува нивен развој и долгорочна одржливост во интерес на граѓаните

Скопје, 02.09.2022 – Министерството за труд и социјална политика обезбеди долгорочна одржливост на социјалните услуги, обезбедувајќи средства за нивно финансирање од државниот буџет. Почнувајќи од септември годинава, социјални услуги кои досега се финансираа на проектна основа постепено ќе бидат преземени во системот за централно финансирање за што се веќе обезбедени средства во буџетот за 2022 […]

Општина Боговиње за прв пат добива градинка преку Проектот за подобрување на социјалните услуги на Министерството за труд и социјална политика

Боговиње, 26.08.2022 – За прв пат жителите на општина Боговиње добиваат нова градинка, во која ќе бидат згрижени 87 деца од оваа општина. Новата градинка е изградена по највисоките стандарди, вклучувајќи и високо ниво на енергетска ефикасност, со што на децата ќе им се овозможи пристап до квалитетна услуга. Новата градинка ги има сите современи […]

Успешно воведена социјалната услуга Помош и нега во домот за немоќни возрасни лица во Чучер Сандево

Скопје, 22.08.2022 – Социјалната услуга Помош и нега во домот ги покажува своите бенефити на терен. Во тоа се увери Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска при денешната посета на корисници на оваа услуга во општината Чучер Сандево. На увидот во општина Чучер Сандево присуствуваше и градоначалникот на оваа општина Сашко Комненовиќ.  Преку […]

ЈАВЕН ПОВИК ДО ОПШТИНИТЕ И ОПШТИНИТЕ ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ И ПОТЕНЦИЈАЛНИ ДАВАТЕЛИ НА УСЛУГИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА ГРАНТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ

Министерството за труд и социјална политика го имплементира Проектот за подобрување на социјалните услуги (ППСУ) со финансиска поддршка од Меѓународната Банка за обнова и развој (Кредит Бр: 8902–МК). Проектот има за цел да го подобри пристапот до услугите за згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст и пристапот до социјални надоместоци и услуги. Една […]